Welkom in de Olijfboom en de Kersenboom
De Olijfboom en de Kersenboom zijn de twee aanvangsgroepen van de Kleine Wereld. Er zitten gemiddeld 8 tot 10 leerlingen in deze groep en de leeftijd varieert van 4 tot en met 8 jaar.
Een gemiddelde dag ziet er in beide groepen als volgt uit:
Bij binnenkomst hangen de leerlingen hun jas op, pakken hun tas uit en gaan 'aan de slag'. Er zijn 2 keuzetafels, 2 leerlingen mogen in de speelhoek spelen en de 'kinderen van de dag' mogen op de computer of i-Pad. Daarna gaan we in de kring. Hier wordt door middel van picto's de dag doorgenomen en krijgen de leerlingen de kans om iets te vertellen.
We zingen het liedje van de week en steeds stellen we een doel centraal, bijvoorbeeld vertellen over het weekend, luisterhouding tijdens een verhaal, jezelf durven laten zien en horen of een beweegoefening.
Na de kring is het eerste 'werkmoment'.
De volgende werkmomenten komen gedurende de week steeds aan de orde:
Lezen (schriftelijke taal): we gebruiken de methodes Lezen Moet Je Doen (pictolezen) en Veilig Leren Lezen in Stapjes.
Het spreekt vanzelf dat we het belangrijk vinden dat alle leerlingen leren lezen en we geven iedereen ook die kans. We proberen uit wat het beste bij de leerling past en proberen hem of haar mee te nemen in de wereld van letters, woorden en zinnen.
Schrijven: we gebruiken de methode Schrijven Leer Je Zo en bereiden de leerlingen hierop voor door het volgen en overtrekken van lijnen.
Schrijven Leer Je Zo werkt als volgt: we volgen de kleuren en kijk… we schrijven!
Rekenen: In deze groep zijn we voornamelijk bezig met de voorwaarden om tot rekenen te komen.
Leerlingen die dit snel leren gaan verder, we volgen namelijk elke leerling op de voet. We gebruiken dan de methodes Rekenboog en Wizwijs.
Zintuigen en motoriek: We gebruiken hier allerlei ontwikkelingsmateriaal voor, we gymmen, we spelen buiten, we doen aan kinderyoga, we ruiken, kijken, voelen en proeven.
Natuurlijk komen ook de expressie vakken aan de orde (handenarbeid, muziek en drama), spelen we iedere dag buiten, krijgen we gymnastiek van een vakleerkracht en leren we 'om te leren'.
Zelfredzaamheid vinden we erg belangrijk: jezelf aan- en uitkleden, naar het toilet gaan, de weg kunnen vinden, weten wat je nodig hebt, iets durven vragen; we oefenen hier vaak mee op veel verschillende momenten. Wat we ook heel belangrijk vinden is de sociale ontwikkeling: hoe ga je met elkaar om, wat is beleefd zijn, hoe geef je een complimentje of hoe zeg je dat je iets niet wilt. Dat leren we eigenlijk de hele week door tijdens alle vakken, maar speciaal aandacht krijgt dit tijdens de wekelijkse SOVA-lessen. De handpoppen Tim en Toos komen dan op visite en die weten wel hoe het moet, of toch niet...?
Spelenderwijs ontspannen met kinderyoga
Meegenomen worden in een verhaal waarbij liedjes, dieren, dansen, masseren, luisteren naar muziek en ontspanning voorop staan.…..dat is in het kort wat een kinderyoga les inhoudt.
Iedere les is anders, passend bij het thema in de klas: bijv. de zee, de dierentuin of de seizoenen.
Spelenderwijs komen veel elementen van yoga aan bod zoals de yogahoudingen, ademhaling, concentratie, ontspanning en visualisatie.
Kinderyoga kan kinderen helpen zichzelf te zijn, ze worden van binnenuit sterker en ontwikkelen daardoor meer zelfvertrouwen.
De yogahoudingen maken je lijf sterk en soepel, ze verbeteren de motoriek, lichaamshouding en concentratie. Verder krijgen kinderen aandacht voor hun ademhaling. Ze ervaren de spanning en ontspanning in hun lichaam en ontdekken het effect van stilzitten en dagdromen.
Wat voorop staat is plezier maken met elkaar.
Echt een feest dat we dit samen met de leerlingen elke week mogen doen!
Kortom: twee dynamische groepen, waar alle leerlingen kennismaken met het begrip onderwijs. We gaan uit van de mogelijkheden van elk kind en nemen de tijd om samen dingen 'eigen te maken'
binnen de mogelijkheden van elk kind. We leren, we lachen, we hebben respect voor elkaar en we proberen te zorgen voor een fijne en veilige leerplek, want alleen dan komt een kind tot leren.