De Kleine Wereld
onderwijs met zorg

VSO2

Welkom in VSO2


VSO2 is een groep met leerlingen vanaf ongeveer 12 tot 20 jaar die samen met een leerkracht en onderwijsassistent het beste uit zichzelf halen. Leren, beleven en ervaren staan hier centraal. Dit doen we door in ons onderwijsaanbod cognitieve vakken te combineren met praktische vaardigheden. De leerlingen leren vooral door veel te beleven, ervaren en te doen.

De cognitieve vakken zijn gericht op onder andere taal, lezen en rekenen. Hierin krijgt iedere leerling de mogelijkheid om zich op eigen niveau/tempo te ontwikkelen. Daarnaast krijgen de leerlingen wereldoriëntatie, waarin ze leren over onze eigen omgeving en de wereld om ons heen. Bij de expressievakken (knutselen, muziek en drama) wordt aangesloten bij de thema's die schoolbreed worden aangeboden. 

Tijdens de praktijkvakken oefenen we: Woonhuis, boodschappen doen, textiel, milieu, koken, administratie en computer/ICT. Met de ZEDEMO-methode oefenen we werknemersvaardigheden zoals sorteren en lopende bandwerk. Hierbij wordt gelet op werksnelheid, netheid en werkhouding. Naast de praktijkvakken oefenen we ook met allerlei vaardigheden die de leerlingen in de toekomst nodig zullen hebben. Denk hierbij aan kleding wassen en opvouwen, koffie en thee zetten, de vaatwasser in- en uitruimen en afval scheiden en opruimen. Door deze vakken aan te bieden, krijgen we een vollediger beeld van de interesses van de leerling. Deze informatie kunnen we meenemen bij het zoeken naar een stageplaats.

In het VSO verkennen de leerlingen ook hun mogelijkheden op toekomstig werk. Ze starten bij een leerwerkplek zoals de Albert Heijn, dagboerderij De Hoeff, De Vitaminekantine of Montapacking. Hier kunnen ze de praktische vaardigheden die ze geleerd hebben op school, in de praktijk gaan toepassen. De laatste 1 of 2 jaar van hun schoolloopbaan gaan de leerlingen stage lopen. Hierbij krijgen ze een stagebegeleider toegewezen. Aan het einde van de schoolloopbaan stromen de meeste leerlingen uit naar dagactiviteitencentra of een begeleidde werkplek.